Napomene prije trekinga

Odlučili ste zamijeniti zadimljene prostore i kafiće odlaskom u prirodu? U prirodi ne želite roštiljati, piti i ležati na dekici, već želite aktivno provesti vrijeme? Želite trenirati, zabavljati se a pri tome vidjeti zanimljive krajolike? Čestitam! Izabrali ste treking! Naoštrite volju, stisnite zube i krenite u avanturu! Najbitnije je izabrati dobroga partnera ili partnericu u trekingu. Nekoga tko je već prošao što ćete vi tek proći. Nekoga tko će znati “raditi” sa vama i tko vas već u početku neće preforsirati. Loša odluka je izabrati profesionalca bez suosjećanja za početnike. Takva osoba bi vas mogla preforsirati već u počecima. U tom slučaju, takva osoba može ubiti želju za ovim sportom pa već na samom početku možete odustati a ne treba odustati jer ovaj sport ima puno više pozitivnih nego negativnih strana.

Nakon odabira partnera u trekingu, slijedi izbor opreme. Oprema vam može olakšati ali i zagorčati život. Ne trebate kupovati najskuplje stvari, uostalom u šumi vas ionako nitko ne vidi, nitrekking equipmentti će vam itko prigovarati kako ste obučeni. Pažnju ne treba obraćati na fizički izgled same opreme, već na njenu funkcionalnost i izdržljivost. Oprema prije svega treba biti udobna! Ok, nabavili ste opremu. Što dalje? Kakvi ste sa fizičkom spremom, kondicija? Nemojte se upustiti u dugi treking vikend ako niste trenirali prije, mogli biste samo izazvati nevolje. Probajte trenirati nekoliko mjeseci prije trekinga, pratite i zapisujte napredak. Vjerujemo da ćete biti ponosni na svoje rezultate. Sigurno ćete svaki dan moći napraviti više sklekova, trbušnjaka, leđnjaka i ostalih vježbi. Dobra fizička kondicija daje vam dobar osjećaj i bit ćete ponosni na sebe.

Društvo se skupilo, oprema je kupljena, kondicija je tu! Što dalje? Na dobrom ste putu da postanete treking majstor. Prikupite što više informacija o ruti na koju idete, mogućnosti rizika svedite na minimum i uživajte u svome prvome treking danu. Sretno!