Obiteljske planinarske rute u Europi

Europa obiluje planinskim rutama. Danas je preko interneta jednostavno provjeriti težinu rute na koju se mislimo uputiti. Ukoliko na planinarenje idete sa obitelji, uzmite u obzir da ćete biti sporiji nego kada idete sa iskusnim planinarima ili sami na planinu. Postoji međunarodne oznake koje označavaju zahtjevnost staza na koje se mislite uputiti. Postoji rangiranje za kondicijsku zahtjevnost i za tehničku zahtjevnost neke staze. Prvo ćemo objasniti kondicijsku zahtjevnost. Ona se označava slovom K i brojkama, pa tako imamo K1 što znači da je staza lagana i da se prehoda za manje od 5 sati. Takva staza je primjerena svakom planinskom izletniku, pa zbog toga preporučujemo da, ukoliko idete s obitelji na planinarenje negdje u Europi, izaberete ove manje zahtjevne staze. Sljedeća oznaka zahtjevnosti je K2 što to znači otežano. Takva staza se prehoda za manje od 7 sati a visinska razlika nije veća od 400 metara. Ovakva staza bi već bila riskantna za odlazak sa obitelji. Sljedeće su K3 staze za koje treba više od 7 sati hodanja, kod kojih visinska razlika prelazi 800 metara. Ovakve staze nisu preporučljive za odlazak sa obitelji. K4 su izrazito teške staze, potrebno je više od 9 sati da se ova staza prehoda a visinska razlika je viša od 1200 metara. Nemoguće je na ovakvu stazu ići sa obitelji. Sljedeća kategorizacija staza označava se slovom T a imamo T1, T2, T3 i T4. Za planinarenja s obitelji preporučujemo tehnički najmanje zahtjevne staze označene sa T1. Takve staze možete prehodati bez pomoći ruku i ostalih tehničkih pomagala.

Kada ste s obitelji, treba izbjegavati zimu. Preporučujemo da planinarite u proljeće, izbjegFamily hiking trails in Europeavajte duge i zamorne rute. Radije odaberite kraće rute i više puta uzmite predah.

U ovom trenutku, teško nam je preuzeti odgovornost i predložiti da obitelj odvedete na neku određenu europsku planinarsku destinaciju. Savjetujemo vam da krenete od svoje zemlje, istražite sve planine u zemlji u kojoj živite a nakon toga krenite istraživati ostale planine Europe i svijeta.