Odjeća za treking

Ne postoji konačna definicija koja određuje odjeću za treking. Najbitnije je da se osjećate udobno u odjeći u kojoj ste krenuli pješačiti ili hodati po prirodi. Odjeću treba prilagoditi vremenskom razdoblju u kojem krećete u prirodu. Zimi je potrebno obući se slojeviClothing for trekkingto kako bi se mogao skinuti sloj odjeće ukoliko se ulazi u toplije prostorije. Isto tako se zimi, nakon određenog vremena provedenoga u pješačenju ili trčanju, zagrijemo. Tada je potrebno skinuti jedan sloj odjeće kako se ne bi znojili. Ljeti, kada su temperature visoke, potrebno je zaštititi tijelo od sunčevih zraka. Tada je pametno obući svijetlu odjeću kako bi odbijala sunčeve zrake. Poznato je kako crna odjeća privlači sunce i tada nam u toj odjeći može biti samo toplije nego što jest. Isto tako, ljeti su potrebne naočale koje imaju zaštitu od UV zračenja.

Obuća je najbitniji segment opreme za treking. Obuća koju nosimo na teren mora odgovarati terenu po kojem se krećemo, pa tako u specijaliziranim dućanima možete pronaći obuću za betonsku podlogu, obuću za šumu, obuću za mokro i suho vrijeme. Kišni dani su posebno teški za trkače. Tada treba ostati suh a opet zadržati udobnost. Na sreću, proizvedene su jakne u kojima se ne znojimo a koje ne propuštaju kišu i vlagu. Najveći nedostatak kod takve opreme jest cijena koja često zna biti vrlo visoka pa mnogi trkači posežu za jeftinijim varijantama.

Vratimo se tenisicama za treking. Tenisice koje se koriste za šumu su gombastih đonova, takve tenisice su usko specijalizirane samo za namjenu nošenja u šumu. U takvim tenisicama na asfaltu ne bi dugo izdržali jer bi postale neudobne a vjerojatno bi zaradili i žuljeve. Sa ravnim ili običnim cestovnim tenisicama možete ići na treking bez veće muke, no tada se javlja problem klizanja, koji se pogoršava kada je u šumi kišovito ili vlažno. U tom slučaju postoji vrlo visoka mogućnost ozljede.