Planinarenje – aktivnost za ljude svih dobi

Jedna od onih aktivnosti koje doista ne poznaju godine je planinarenje . Planinarstvom se mogu baviti svi, od male djece, pa do ljudi koji su već duboko zagazili u treću životnu dob. Odličan primjer te činjenice je Japanka Tamae Watanabe, koja je najviši vrh na svijetu, Mount Everest, osvojila 2012. u 73-oj godini života, a ako to nije dovoljno dobar dokaz da planinarstvo i treća dob
mogu ići ruku pod ruku, ništa nije.
mountaineeringAko ste i sami rođeni duboko u prošlom mileniju, možda se i sami bavite planinarstvom, a možda razmišljate kako je planinarstvo aktivnost koja više pristaje mladima. Prava istina je daleko od toga, i gotovo svatko bi uz malu osnovnu pripremu mogao uživati u planinarenju. Naravno, prije nego se počnete baviti planinarstvom, poželjno je zapamtiti nekoliko osnovnih pravila koja će vam omogućiti maksimalni užitak u planinarenju.
Kao prvo, budite svjesni svojih ograničenja. Pohvalno je da se želite baviti planinarenjem, ali znajte da više niste u cvijetu mladosti. Kondicija vam vjerojatno nije kakva je bila u tridesetima, a vjerojatno patite i od nekih problema sa zglobovima i kostima. Sve to može vaše planinarske napore učiniti težima, ali ih ne bi smjelo onemogućiti. Bilo bi dobro da najprije posjetite vašeg liječnika i napravite sistematski pregled. Liječnik će vam dati dragocjene savjete koji će vam umnogome pomoći.
Nikada nemojte odlaziti na planinarenje sami. Postoji vjerojatnost da ćete u grupi s kojom planinarite biti jedna od sporijih osoba, ali to nije važno. Svaki će pravi planinar to shvatiti i pomoći će vam ili vas pričekati. Za planinarenje se adekvatno obucite, u skladu s dobom godine i predviđenim vremenskim prilikama. Sa sobom ponesite nešto hrane i pića, i uvijek uzmite nešto više od onoga što vam realno treba za izlet koji planirate.
I za kraj, zapamtite da vaše godine nisu ni približno važne kao vaša kondicija i stanje duha. Ako mislite da ste prestari za planinarenje, razmislite opet. Ako je Tamae Watanabe moga osvojiti najviši vrh svijeta u 73-oj godini, što vas priječi da osvojite brdo iznad grada u kojem živite?