Planinarenje na jugu Hvatske

Planinarenje je jedna od najzdravijih i najzanimljivijih aktivnosti kojima se čovjek može baviti u slobodno vrijeme. Riječ je o aktivnosti koja spaja samu fizičku aktivnost, koja je dobra za čovjekovo zdravlje, ali i uživanje u prirodi, koje čini čuda za čovjekovo psihičko zdravlje. U cijeloj Hrvatskoj razvijeno je planinarstvo i gotovo da nema dijela Hrvatske u kojem nema barem jedan planinarski klub. Krajnji jug Hrvatske nije iznimka.
U sport climbingDubrovačko-neretvanskoj županiji djeluje nekoliko planinarskih društava, a jedno od njih je Sniježnica, društvo osnovano 2008. godine. Ime je dobilo po planini Sniježnici Konavoskoj, najjužnijem grebenu Dinarskog gorja u Hrvatskoj i najvišem vrhu ove županije. Članovi društva organiziraju kraće izlete na vrhove u okolici, ali i duže planinarske izlete po cijelom svijetu. Također organiziraju planinarsku školu, u sklopu koje se organiziraju i izleti na Sniježnicu. Da bi se upisali u planinarsku školu, morate biti stariji od 15 godina, s tim da do 18 godina starosti morate imati roditeljski pristanak. Sama škola sastoji se od praktičnog i teoretskog dijela, a tijekom obuke naučit ćete sve što je potrebno kako biste mogli sigurno planinariti i uživati u tome.
Osim planinarenjem, članovi društva mogu se baviti i speleologijom, s time da i tu moraju proći tečaj prije nego počnu uživati u ljepotama podzemlja. Članovi društva mogu se baviti i sportskim penjanjem, a od zanimljivih događanja izdvaja se izlet 100 žena na vrhu Sniježnice koji se organizira povodom Dana žena. Na izletu sudjeluju i žene i muškarci, koji uživaju u planinarenju pejzažem u kojem se još uvijek može pronaći snijeg i led.
Kada se sve ovo uzme u obzir, nema sumnje kako se i na krajnjem jugu Hrvatske čovjek može sasvim ozbiljno baviti planinarstvom. Osim same Sniježnice, u neposrednoj blizini nalaze se neke sasvim respektabilne planine, pogotovo u Bosni i Hercegovini, a članovi društva mogu se baviti i drugim zanimljivim aktivnostima, poput sportskog ili slobodnog penjanja, te speleologije.