Planinarenje na Marjanu

Marjan je brdo iznad Splita, visoko je 178 metara i omiljeno je mjesto svih Splićana. Splićani na Marjan odlaze poslije posla, vikendom nakon nedjeljnog ručka, zapravo, Splićani na Marjan idu kada god imaju slobodnoga vremena.

Marjan je brdo i nije mjesto za planinarenje ali je prekrasna park šuma prepuna života. Šuma Marijan počela je nastajati 1852. godine a na tome mjestu prije pošumljavanja nalazilo se židovsko groblje. Na Marjanu se nećete previše oznojiti, Climbing Marjantamo ne postoje teške planinarske rute. Nije vam potrebna ni oprema, dovoljno je uzeti udobne tenisice i možete uživati na Marjanu. Predlažem da na početku ili na kraju šetnje, sjednete na terasu kafića zvanoga “Vidilica”. Sa terase tog predivnog kafića možete promatrati Split, gradsku rivu koja je nekoliko stotina metara dalje u podnožju Marjana. Sa Marjana se možete spustiti direktno na gradsku rivu, koja je povezana sa Marjanom mnoštvom stepenica. Sam po sebi sačinjava poluotok pa je okružen morem s jedne i gradskim rivama s druge strane. Najviši vrh Marjana zove se Telegrin. Najviši vrh nosi to ime još iz Napoleonova razdoblja, u to vrijeme na vrhu se nalazila brzojavna postaja.

Marjan je smješten zapadno od Splita, širok je 1.5 kilometara a dug 3.5 kilometara. Prostire se na 340 hektara a polovica toga područja pokrivena je borovom šumom.

Šetnje na Marjanu obično započinju od Vidilice pa prema već spomenutom vrhu Telegrin. U neposrednoj blizini vrha nalazi se i ZOO vrt. Šetati se može i južnom stranom Marjana, ta staza kreće od vrha Nazorove ulice.

U podnožje Marjana smjestile su se plaže na kojima se Splićani kupaju, to su plaže Zvončac, Ježinac, Bene i ostale.

Marjan je poznat po popularnoj pjesmi “Marjane Marjane” a i mnogi klubovi, kulturna društva i ostale institucije nose ime po ovom kultnom brdu iznad Splita. Godine 1964. Marjan je proglašen park šumom i time je zaštićen zakonom o zaštiti prirode Republike Hrvatske