Planinarenje na Učkoj

Park prirode Učka nalazi se na obali sjevernog Jadrana koja je ujedno i njegova najsjevernija točka. Učka povezuje istru sa ostatkom Hrvatske. Proglašena je parkom prirode zbog iznimne ljepote koja se očituje u kamenitom krškom reljefu. Hiking on UckaUčka je u blizini Jadranskog mora pa je i to jedan od razloga zašto je proglašena parkom prirode. Šumska vegetacija je brojna. Površina Učke iznosi 160 kilometara kvadratnih a najviši vrh je Vojak sa svoja 1401 metra. Sljedeći najveći vrh je Veliki Planik visine 1272 metra. Ljepote Učke su neizmjerne. U parku obitavaju mnogi zaštićeni organizmi a ne iznenađuje činjenica da na Učkoj postoje brojne endemske biljne i životinjske vrste.

Vratimo se planinarenju. Učka je pravi mali raj za sve one koji se bave planinarenjem. Na Učki postoji na desetke planinarskih staza i šetnica:

– Poučna staza “Plas” – započinje podno vrha Vojak a završava na visini od 1300 metara nad morem. Staza se provlači kroz gustu bukovu šumu. Na stazi postoje ploče pomoću kojih se možete informirati o flori i fauni Učke.

– Staza “Trebišća-Perun” – proteže se iznad jedne od najljepših plaža Republike Hrvatske, kroz klanac koji ima povijesni značaj. Stari Slaveni su u ovome klancu obavljali svoje rituale pa se o tome možete informirati na ovoj poučnoj stazi. Staza završava na vrhu Perun, dugačka je 15 kilometara a zahtjeva da, u prosjeku, izdvojite čak 7 sati hodanja.

– Staza Vela Draga – dobila je ime po istoimenom kanjonu a mnogi ovu stazu smatraju jednom od od najatraktivnijih staza na Učki. Staza je duga 2 kilometra a duž staze postavljene su višejezične ploče. Za prelazak staze potrebno je oko sat vremena a u njenoj blizini postoje stijene, pa se penjači mogu okušati i u penjanju.

Učka je savršena lokacija za planinarenje ali i za ostale rekreacijske sportove, kao što su brdski biciklizam, treking, slobodno penjanje i letenje te drugi.