Priprema za treking

Zamislite da sutra idete na treking! Ne mora to biti treking natjecateljskog tipa, zamislite da sutra sa nekolicinom prijatelja idete na izlet. Kako ćete se pripremiti za taj izlet?

Valjalo bi najprije razmisliti o svojoj fizičkoj spremi. Svatko od nas zna koliko može, najgore je sebi zadati nerealne ciljeve, za koje i sami znamo da su neostvarivi. Dan prije polaska potrebno je odlučiti koliko kilometara želimo prijeći i kakav će biti uspon, za određene udaljenosti treba zadati i određeni vremenski period.

Savjetujemo da iscrtate karte ili da ih arhivirate u pametni telefon. Za sve one koji se kreću u prirodi, karte i orijentacija su najbitnije stvari kako se ne bi izgubili. Također savjetujemo da ponesete neke od najosnovnijih namirnica u udobnom ruksaku.

The backpackRuksak treba biti što lakši. Preporučujemo da na papir napišete sve što stavljate u ruksak, kako bi nepotrebne stvari lakše eliminirali i tako se riješili nepotrebnog tereta, koji vas može samo umoriti. Početnici, koji se tek upuštaju u prva iskustva trekinga, često pogrešno procjenjuju što im može biti potrebno na putu te sa sobom nose nepotreban dodatni teret. Pitka voda je pak jedna od stvari čija se važnost i količina često podcjenjuje. Prosječan čovjek troši duplo više vode kada je u fizičkom naporu. Neka vas ne iznenadi činjenica da ste brzo ostali bez vode. Preduhitrite ovo, čovjeku je voda najpotrebnija, bez hrane se može izdržati neko vrijeme. Savjetujemo da iz vašeg ruksaka izostavite alkohol, cigarete i kavu koji vas mogu samo dodatno dehidrirati i u tom slučaju je želja za vodom veća.

Večer prije šetnje ili utrke u prirodi savjetujemo da provjerite vremensku prognozu. Odjeću trebamo prilagoditi vremenskoj prognozi. Ako je sunčano i vruće, nije naodmet uzeti više majica jer ćemo se znojiti. A ukoliko ste početnik u prirodi, trebali biste uzeti štapove. Sa štapovima se lakše balansirate u kritičnim situacijama, u kojima bi bez štapova možda pali i ozlijedili se.