Razlike između trekinga i planinarenja

Treking ne bi nazvali zahtjevnim i ekstremnim sportom. Treking je mješavina trčanja, planinarenja i hodanja u prirodi. Riječ treking dolazi nam iz Afrike a znači planinarenje pa je i to jedna od dodirnih točaka planinarenja i trekinga.

Treking poznaje određena pravila a planinarenje ne poznaje pa je to jedan od razloga da je treking mlađi sport od planinarenja. Treking je nastao šezdesetih godina prošlog stoljeća, dok ljudi planinare već stotinama godina. Da bismo rekli da smo planinarili, morali smo se popeti na planinu, brdo ili brežuljak. Sa trekingom nemamo takav slučaj. Treking možemo nazvati i uobičajenu šetnDifferences between trekking and mountaineeringju po prirodi. Za treking treba postojati točka a i točka b, savladavanje puta između točke a i točke b u prirodi možemo nazvati trekingom. Kod trekinga nerijetko sudjeluje više trkača/hodača pa to može biti i natjecateljski sport, dok takav slučaj nemamo s planinarenjem ili ako imamo, to su rijetke situacije. Možemo reći da su i treking i planinarenje ekipni sportovi. I za jedno i za drugo potrebna nam je dobra oprema, pogotovo obuća. Za te sportove nam je potrebno puno vode i hrana bogata mineralima i vitaminima, jer tijelo u tim sportovima nerijetko dovodimo do krajnjih napora. Treking kao natjecanje može biti izvrstan adrenalinski sport. U Hrvatskoj postoji treking liga koja organizira utrke diljem Lijepe naše. Natjecateljska liga za planinarenje ne postoji ali svašta je moguće pa se ne bi čudili da izmisle natjecateljsko planinarenje.

Za treking su potrebne određene pripreme i trening a planinariti možemo sporo, planinarenje možemo prilagoditi svome fizičkom stanju. Ako smo umorniji ili u slabijoj formi, možemo sporije hodati, dok se u trekingu možemo “preforsirati” prateći ostale natjecatelje. Trekeri se kreću po jasno određenim dionicama a planinari nemaju unaprijed pripremljenu rutu kretanja. Postoje primjeri da trekeri na ekstremnim dionicama koriste životinje nosače kako se ne bi opterećivali sa prekobrojnom opremom. Iskreno, nikada nismo vidjeli planinara koji za sobom vuče životinju koja mu nosi teret.