Riva ispod Marjana

Splitska riva smjestila se istočno od Marjana. Riva je centralno mjesto događanja u Splitu. Do prije nekoliko desetaka godina, Split je bio tranzitni grad u kojem turizam nije bio razvijen. Razvojem i velikom obnovom gradske rive 2007. godine razvija se i sam grad Split. Današnji oblik riva poprima na početku 19. stoljeća, u to vrijeme vlast u Splitu obnašali su Francuzi. Do kraja 20. stoljeća rivom se moglo prometovati automobilom a riva je procvjetala kada su vlasti zabranili da se prometuje po njoj. Prilikom velike obnove 2007. godine otkrivena su brojna arheološka nalazišta koja upućuju na to da je riva postojala još u prvom stoljeću prije Krista. Isto tako, arheolozi su ustvrdiliRiva below Marjan da je šetnica postojala i za vrijeme cara Dioklecijana.

Danas riva predstavlja mjesto na kojemu se šeće, mjesto koje je vikendom puno ljudi, mjesto na kojem ćete popiti kavu s prijateljima, mjesto na kojem se nalazite s prijateljima ili poslovnim partnerima. Svi koji u Split dolaze brodom, prvo što će vidjeti je riva, brod će pristati na rivu, a turisti će se diviti stogodišnjim palmama i ljepoti rive. Na rivi se održavaju sve veće manifestacije u Splitu a isto tako, na rivi se dočekuju sportaši koji su na svjetskim natjecanjima postigli zapažene rezultate. Tako je, na primjer, na splitskoj rivi dočekan i Goran Ivanišević nakon što je osvojio Wimbledon.

Dužina splitske rive iznosi 250 metara. Na zapadu je Palača Drašković i poznate Prokurative a na jugoistoku je zgrada Lučke kapetanije.

Na rivi je i Dioklecijanova palača i Dioklecijanovi podrumi. Iz Dioklecijanove palače zapravo se i razvio grad Split. Palača je izgrađena između 3. i 4. stoljeća za vladavine cara Dioklecijana, po caru je i nazvana. Godine 1979. UNESCO je zaštitio područje oko rive pa nam ta činjenica govori o kakvim ljepotama se radi. Novouređena splitska riva dobila je niz domaćih ali i međunarodnih priznanja i nagrada.