Rute u Dubrovniku

Dubrovnik je u 2015. godini posjetilo skoro milijun turista. Ta brojka svrstava Dubrovnik u najposjećenija mjesta u Hrvatskoj. Dubrovnik ima 42.000 stanovnika i prostire se na nešto više od 21 kilometar kvadratni. Kada čitamo sve ove informacije, stičemo dojam da je u Dubrovniku previše ljudi na premalom prostoru te se možemo s razlogom zapitati ima li u Dubrovniku mjesta i za “trkače trekere”. Ima! Dubrovnik je polazna točka za nekolicinu treking staza. Trekeri niste zakinuti u Dubrovniku! Na stazama oko Dubrovnika prevladava krški reljef i što vam je bolja kondicija, više ćete vidjeti i uživati. Ako ste bez kondicije, fokus ćete usmjeriti na zahtjevnu stazu i u tom slučaju riskirate da propustite opaziti ljepote oko Dubrovnika.

Mjesta na kojima u Dubrovniku možete trenirati na otvorenom su rijetka ali postoji nekoliko lokacija na kojima možete odraditi svoj dnevni trkački ritual. U Gospinom polju, nadomak hotela Libertas Rixos, nalaze se nogometni tereni. Nogometne terene okružuju staze na kojima mnogi dubrovčani odrađuju svoje treninge; ulaz se ne naplaćuje a podloga je travnata i zemljana. the hotel BelvedereNeki sportaši ne vole trčati u krug, pa odlaze na cestu zatvorenu za automobile koja se nalazi se iznad hotele Belvedere. Cesta, dugačka oko 2 kilometra u jednom smjeru, prolazi iznad plaže pa ljetnim trkačima neće biti dosadno trčati tom stazom. Nekoliko treking natjecanja organizira se na dubrovačkom brdu Petka. Staza na brdu je makadamska, zrak je ugodan, priroda očaravajuća i što je za neke trekere najvažnije, daleko ste od gradske gužve. Isto tako, moguće je trčati i na dubrovačkom Srđu, planini koja se proteže iznad Dubrovnika. Na Srđu postoje asfaltirane ceste na kojima je promet rijedak. Trkačima je draga staza od Rožata do Stare Mokošice, dugačka 4 kilometra.

Htjeli bismo spomenuti i sljedeće treking staze u blizini Dubrovnika; Snježnica, Obod, Žuljana na Pelješcu, staza Svetog Bartolomeja, Orebić i druge.