Što planinari žele?

Planinari žele više slobodnog vremena i čišću prirodu! Današnji svijet je užurban, ljudi nemaju vremena. Ako želiš imati solidne prihode i ne želiš razmišljati o tome hoćeš li moći platiti račune, tada ćeš imati malo vremena za sebe, prijatelje, prirodu i planine.

Sve je teže maknuti se od gradske gužve i vreve, gradovi su sve veći, sela izumiru, pa je time i prostora za planinarenje sve manje, sve manje je šuma i livada. Planinari žele spriječiti zagađivanje, izumiranje šuma i čistih staza za planinarenje.

Zna se da je planinarenje, a i inače doticaj s prirodom, jedan od najboljih lijekova za tijelo ali i za našu psihu. Možete se opustiti uz Spin Palace app te kasnije prošetati u zelenilu i u prirodi. Svjež i čisti planinski zrak će nam dati novu energiju, napuniti nam baterije za nove poslovne pobjede te će nas istovremeno opustiti. Pluća će udisati čisti zrak, a krvni protok će se poboljšati. Svakako otiđite planinariti ako imate tu mogućnost.

Mi u Hrvatskoj imamo sreće. Te sreće nije velika većina stanovnika u svijetu. Statistike pokazuju da imamo više prirasta nego sječe šuma. Na taj način neprestano se održava prirodna ravnoteža i ako nastavimo ovim tempom, šume će biti raspoložive i za generacije koje dolaze iza nas. Ovaj podatak nas svrstava u prave sretnike i moramo se nastaviti ponašati odgovorno prema prirodi, šumi i planinama. U povijesti smo pazili da se svaka iskrčena šuma zamijeni novopošumljenim područjima.

U Hrvatskoj se šume protežu na 47 % ukupne površine cijele države. U brojkama to iznosi 2,688,687 hektara što je izvrstan podatak. Hrvatska ima svoja pluća i moramo nastaviti brinuti o svakoj stabljici da se ovaj pozitivan trend nastavi. Planinari su izrazito zadovoljni zbog toga.

Planinari žele manje smećless garbage in the woodsa po šumama. Neodgovorni pojedinci redovito bacaju smeće po šumama, pogotovo u ruralnim predjelima. Planinari žele da se i u ruralnim dijelovima Hrvatske uredi odvoz smeća, barem na tjednoj bazi. Svjesni smo da to iziskuje znatna ulaganja ali na taj način ulažemo u svoju budućnost. Samo tako možemo privući velik broj turista što je nama Hrvatima ujedno najbitnija gospodarska grana. U Hrvatskoj gotovo 95% šuma ima prirodnu samoobnovu što znači da u tim predjelima nije potrebna ljudska ruka već se šuma sama obnavlja.

Slobodno možemo reći da su planinari u Hrvatskoj zadovoljni!