Što raditi i što ne raditi kada planinarite

Prije odlaska u planinu treba skupiti znanja o kretanju po planinama, boravku u planini i neke osnove o obilježjima planinskog svijeta. Preporučujem da prije planinarenja prikupite znanja na kratkim tečajevima za planinare. Postoje i organizirani izleti s ciljem da se planinare obuči na ponašanje i preživljavanje u uvjetima koji ponekad znaju postati surovi. Takve tečajeve organizira Hrvatski planinarski savez. U planini, pogreške mogu biti kobne jer se nalazite daleko od medicinskih ustanova. Pripreme za planinu se najprije provode kao teorijsko znanje a kasnije se odlazi u planinu gdje se ta znanja primjenjuju. Na takvim tečajevima najbolje možete naučiti što smijete raditi u planini a što ne. Postoje razni planinski priručnici, priručnik je teorijsko znanje i može puno pomoći ali svakako preporučujemo da, uz to teorijsko znanje, pronađete već iskusnog partnera u planini. Partner vas može uputiti što je pogrešno a što ispravno i tako se možete naučiti snalaziti u planini metodom pokušaja i pogrešaka. Pokušajte planinu temeljito upoznati i osjetiti ali planinu u isto vrijeme poštujte i cijenite jer će se u suprotnome planina okrenuti protiv vas. Pobrinite se da budete jedni od onih zbog kojih će planine ostati svijet iskonske ljepote.

Za lakša planinarenja u nizinama koristite mekanu i udobnu obuću, ako se krećete kroz snijeg ili preko kamenja, tada koristite glomazniju i tvrđu soft and comfortable shoesobuću. Planinari imaju visoku obuću kako bi spriječili izvrtanje skočnog zgloba. Pametno je na planinarenje uzeti dva para čarapa, unutarnji par bi trebao biti tanki pamučni, a vanjski par vuneni kako bi zadržao toplinu (ako planinarite zimi) i amortizirao udarce.

Na planinarenju su najčešće ozljede poskliznuće i pad. Pazite se toga! Preporučujemo da na planinarenje nikada ne idete bez pratnje, ako osjetite da ste umorni – odmorite se, ako uočite opasnost – nemojte paničariti. U tom slučaju sklonite se na sigurno i mudro razmislite.

Raspitajte se kakvu bi ste opremu trebali ponijeti na turu.