Treking na rijeci Krupi

Možemo reći da su rijeka Krupa i selo Krupa netaknuti dio Hrvatske. Taj dio Hrvatske je rijetko naseljen i čovjek tamo nije u velikoj mjeri utjecao na prirodu.

Krupa izvire u istoimenom selu Krupa u blizini grada Obrovca a ulijeva se u veću rijeku Zrmanju kod mjesta Sastavci. Za Krupu se često kaže da ima najljepše slapove u regiji, rijeTrekking to the river Krupaka je ispresijecana sa čak 19 slapova. Krupa je danas a i kroz povijest iskorištena. Zbog svoje brzine otvorila se mogućnost da se na rijeci postavljaju mlinovi, koji su služili lokalnom stanovništvu kao alat za mljevenje žita.

2003. godine Krupa je postala bogatija za jednu od najljepših planinarskih staza u regiji. Staza se proteže uz tok rijeke Krupe pa je sa staze moguće vidjeti malo prije spomenute slapove. Nije ni čudo što postoji tako veliki broj slapova na tako kratkoj rijeci jer je rijeka duga samo 10 kilometara a u tih 10 kilometara rijeka mora savladati visinsku razliku od 110 metara. Imamo sreće pa smo prošli stazom na Krupi, stvarno je fascinantno i preporučujemo svakom zaljubljeniku u prirodu da dođe na stazu, jer se riječima ne daju opisati ljepote koje na stazi možete susresti. Na stazi je zanimljiva igra svjetla i sjene. O čemu se radi? Uz obale rijeke, vegetacija je izrazito bujna i prevladava zelenilo a samo nekoliko metara dalje je škrti sivi kamenjar. Na ovoj stazi se baš može uočiti koliko je voda bitna za biljni i životinjski svijet jer se sve odvija uz rijeku. Markiranje staza polazi iz tri pravca a to su; iz sela Ravni Golubić, od škole u Golubiću i od starog manastira Krupa. Ukoliko želite obići cijelu stazu, bit će vam potrebno oko 5 do 6 sati hodanja a visinska razlika koju ćete morati savladati je 400 metara. Vašem oku će sigurno goditi zelenilo oko rijeke a vašem uhu pjev ptica i razigran žubor vode. Preporučujemo ovu stazu!