Treking u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, već dugi niz godina postoje klubovi koji organiziraju natjecanja za sve dobne skupine, za muškarce i žene. U ovoj godini održat će se 15 službenih utrka na raznim lokacijama. Utrke će se održavati u Zagorju, Istri, Zagrebu, na Velebitu, u Lici, Jasci, na Papuku i na sjevernodalmatinskim otocima (Lošinj, Cres, Krk, Rab i Goli otok). Za ovaj sport u Hrvatskoj pokazan je veliki interes i prijavljen je veliki broj natjecatelja.

Treking liga poznajTrekking in Croatiae tri kategorije natjecanja, ovisno o duljini dionica, pa tako imamo Light, Challenger i Ultra utrku. Light je najmanje zahtjevna dionica (10-15 km), Challenger je srednja dionica (20-30 km) dok je Ultra najzahtjevnija te ujedno i najteža dionica (40 km). Osvajanje bodova u natjecanjima trekinga vezano je za sudjelovanje. Ukoliko natjecatelj samo završi utrku, pa makar i na posljednjem mjestu, taj natjecatelj svejedno osvaja bodove. Točnije, svi natjecatelji rangirani ispod unaprijed dogovorenog mjesta, dobijaju po pet bodova koji se pribrajaju kasnijem ukupnom poretku na završetku natjecateljske sezone. Ukoliko natjecatelj započne i ne završi utrku, dobija jedan bod. Bodovi se ne dobijaju jedino ako je natjecatelj iz nekog razloga diskvalificiran (npr. nesportsko ponašanje).

Hrvatska je kao stvorena za ovaj sport. Na relativno maloj zemljopisnoj površini, u Hrvatskoj se može vidjeti puno toga. Utrke su “razbacane” diljem Hrvatske pa tako u Slavoniji natjecatelji mogu uživati u nizinama i žitnicama, dok u srcu Hrvatske natjecatelji mogu vidjeti Liku i Gorski Kotar s planinama. Dobar dio utrka održava se uz Jadransko more i na otocima. Utrke na Jadranu daju poseban šarm ovom sportu. Postoji još puno mogućnosti za razvoj i napredak ovog sporta te se u budućnosti očekuje povećanje broja poklonika trekinga u Hrvatskoj koji natjecateljima nudi jedinstvene prirodne ljepote u kojima mogu uživati prilikom utrke.

Broj turista u Hrvatskoj se svake godine povećava, a ti turisti često traže aktivan odmor; more, priroda i druženje s ljudima sportskog duha mogu stvoriti savršen aktivan odmor.