Trošak planinarskih ruta?

hiking physicalPlaninarenje je jedan od najljepših i najzdravijih hobija za sve ljude. U Hrvatskoj je čak i besplatno što je jedna od dodatnih pogodnosti. Većina planina je državnog a ne privatnog vlasništva, te upravo radi toga ne morate plaćati ništa ako se odlučite na vikend planinarenje. Jedino što može koštati malo više je planinarska oprema, koja ako je dobra ipak ima svoju cijenu. No nemojte odmah kupovati ako niste iskusni i ne znate što vam uistinu treba. Bilo bi najpametnije da se prije posavjetujte sa iskusnim planinarima koji će vam znati reći odakle početi.

Jedino što se plaća, a nije na odmet imati, je planinarska iskaznica. Plaća se jako malo, oko nekih 80 kn godišnje. Na njoj se nalazi vaše ime i prezime, adresa vašeg prebivališta i naravno vaša osobna fotografija. Zašto služi?! Planinarska iskaznica vam daje mnogo popusta, a naročito na planinarske domove. Tamo možete rezervirati noćenje i obrok s popustom i do 50 posto. Tako da bi svatko tko uistinu uživa u čistom zraku i planinarenje morao imati tu iskaznicu. Što joj daje još veću vrijednost je i činjenica da je možete koristiti i u Sloveniji, a ne samo u Hrvatskoj, tako da je izbor planina još veći i bolji. U svoj ruksak stavite i koje elegantno odijelo ako u kojem obližnjem gradu odlučite da izađete vani u restorane, kina ili casino. Elegantna odjeća sigurno vam ne treba ako igrate na android blackjack, ali vi je ipak ponesite.

Cipele su jedna od najvažnijih stvari koje morate imati. Trebaju biti vodootporne, čvrste i kvalitetne. Moraju vam omogućiti da se osjećate sigurnima dok planinarite i idete po nekim putevima koji možda prije nisu bili ni pregaženi.

Svakako uživajte u čistom zraku i pogledima koji će vam obuzeti. Ako ste u blizini Korčule svakako posjetite i ova mjesta planinarski zemljovid Korčule