Ultimativni treking vodič za početnike

Prije nego se počnete baviti trekingom morate imati na umu da treking može biti naporan za vaš organizam ukoliko sami sebe preforsirate.

Treking se obično odvija negdje u prirodi, daleko od medicinskih ustanova a u slučaju nezgode prepušteni ste sami sebi, sam svoj doktor. Prije natjecanja treba pripremiti tijelo, hidratizirati ga s vodom, izbjegavati gazirana pića i alkohol. Preporučamo da, ukoliko se odlazi na dalje rute koje nisu popraćene medicinskim osobljem, ponesete sa sobom kutiju za prvu pomoć.

A sada na ljepše strane ovog sportaTrekking. Treking je trkačka disciplina u kojoj se vrlo malo trči po betonskoj podlozi. Naglasak je na trčanju u prirodi pa i obuća treba biti odgovarajuća. Prije nego odete na svoju prvu treking utrku preporučujemo da proučite stazu korištenjem karte. Pokušajte vizualizirati teren, u tome vam mogu pomoći Google Earth i ostali online dostupni servisi.

Postoji nekoliko kategorija natjecanja u trekingu. U Hrvatskoj trenutno postoji Light, Challenger i Ultra utrka. Ukoliko prvi put sudjelujete u natjecanju trekinga, preporučujemo da sreću okušate na nekoj lakšoj i kraćoj dionici. Ako vidite da ste bez problema svladali takvu dionicu, kroz vrijeme možete povećavati intenzitet i duljinu dionice. Bitno je da se u početku izbjegavate visoke intenzitete treninga. U treking krenete laganim ali sigurnim koracima a ukoliko se pronađete u ovom sportu, počet ćete grabiti sve većim koracima dok će ljubav prema ovom sportu, prirodi, šumi i livadama postajati sve veća.

Početnicima preporučujemo da s trekingom započnete u proljeće. Upravo se u proljeće priroda otkriva u punom svjetlu te je tada najbolje doba godine da se ovaj sport “osjeti” u punom smislu.

Dragi početnici, treking ne uključuje samo trčanje, biti će tu i zamornog pješačenja. Ponekad ćete naići na rijeku ili jezero koje će trebati preplivati, jamu ili pećinu kroz koju će se trebati provući. Upravo u takvim situacijama vidljivo je da treking kombinira i druge sportske discipline osim trčanja.